Schildpad eieren uitbroeden:
Een eitje?
een goede vraag: als je een schildpadei hebt, hoe broed je die dan uit??
Ok., we gaan er van uit dat er een paring is geweest en dat het mannetje het vrouwtje bevrucht heeft.
'Je-weet-wel-ende' schildpadden.
Op de eerste plaats moet het terrarium een geschikte plaats hebben waar het vrouwtje de eieren kan begraven. Soms zijn ze daar nogal kieskeurig in: het zand moet niet te warm of te koud zijn en niet te droog of nat. Sommige vrouwtjes zijn wat dat betreft wat lastiger dan andere (net mensen). Als het vrouwtje geen goede legplaats heeft, kan het zijn dat ze de eieren niet legt en dat kan weer tot legnood leiden.
Als het vrouwtje de eieren heeft gelegd moeten ze bijna altijd opgegraven worden. De eieren moeten namelijk tussen de 29ºC en 31ºC uitgebroed worden. De vochtigheid moet tussen de 70-100% zijn. Dat alles is wat moeilijk te regelen in een terrarium of tuin. Daarom graven de meeste mensen de eieren op en broeden zij die in een aparte broedstoof uit.
Tijdens het uitgraven mogen de eieren niet gedraaid worden! Veel mensen zetten met een potlood voorzichtig een kruisje op de bovenkant van het ei zodat ze weten wat boven is. Als het ei gedraaid wordt zal het embryo namelijk sterven.
De broedstoof kan van alles zijn, als de temperatuur en vochtigheid maar goed geregeld kunnen worden.
De twee meest gebruikte methoden zijn:
Uit het boek: SCHILDPADDEN van C. Adrian.
Uitgegeven door Thieme.
De meeste mensen leggen de eieren niet gewoon in een stoof. Het is namelijk lastig de vochtigheid van de lucht om de eieren te regelen. Het makkelijkste is om de eieren ergens in te begraven. Meestal is dit zand of een materiaal genaamd vermiculiet. Het nadeel van zand is namelijk dat het nogal snel uitdroogt. Hierdoor drogen ook de eieren uit en sterven de embryos af. Vermiculiet is een materiaal dat gebruikt word voor het kweken van planten. Vermiculiet droogt minder snel uit dan zand. Door het zand of de vermiculiet vochtig te houden blijven de eieren ook vochtig. Als het zand of vermiculiet te droog is zal het embryo uitdrogen en dood gaan. Is het te nat dan kunnen de eieren gaan schimmelen of er kan niet genoeg zuurstof bij het ei komen waardoor het embryo ook dood gaat.
Ook de temperatuur is belangrijk. De 'goede' temperatuur verschilt per soort.
Onder de 28ºC komen de eieren soms niet tot ontwikkeling. Boven de 31ºC kan het embryo sterven. Verder is het geslacht bij de meeste schildpadsoorten afhankelijk van de temperatuur! Bij 28ºC worden er mannetjes geboren, bij 31ºC vrouwtjes. Bij 30ºC worden er zowel mannetjes als vrouwtjes geboren. Tenminste bij Testudo hermanni
De temperatuur waarbij zowel mannetjes als vrouwtjes geboren worden verschilt dus per soort. Ook zijn er een paar soorten schildpadden waarbij de temperatuur geen invloed heeft op het geslacht van het schildpadje. En om het nog moeilijker te maken: bij de Bijtschildpad (Chelydra serpentina) krijg je bij een temperatuur van 26ºC mannetjes, maar bij 20ºC en 30ºC vrouwtjes!
Als alles in orde is en goed gaat krijg je kleintjes. Hoe lang het uitbroeden duurt hangt van de temperatuur en schildpad soort af. Het is dus niet precies te zeggen maar het duurt ongeveer:
Het kan ook veeeeeeel langer. De eieren van mijn slangenhalsschildpad doen er bijvoorbeeld 5 maanden over!
Kortom, er komt nogal wat kijken voordat je een gezond jong diertje uit een ei hebt...
Maar als het dan lukt: fantastisch!
Ei van Testudo hermanni boettgeri dat uitkomt.Foto: Mark Klerks